Stránky

neděle 25. září 2011

Mytická večerní prohlídka

Zoo Ostrava. 25. června 2011. Osm hodin večer. Baterka. Mýty a nepravdy ze světa zvířat. Tohle všechno má jednoho společného jmenovatele: začínala poslední večerní prohlídka před prázdninami...

Střílející dikobraz?
Když jsme vyhlašovali v průběhu únorové večerní prohlídky různá NEJ (Udělování NEJ cen v Zoo Ostrava), cenu za NEJmytičtější zvíře získal dikobraz. Takových mýtů, nepravd a různě zkreslených informací se vypráví víc a nejen o něm... A tak vznikl nápad, který byl právě poslední červnovou sobotu uveden do života - večerní prohlídka na téma Mýty a nepravdy ze světa zvířat. Pravda, někdy to chtělo nějaký ten mýtus vymyslet a napasovat přímo na zvíře (v jednom případě dokonce přímo v průběhu prohlídky), ale občas se dalo využít i zkušeností, kdy se o nějakou nepravdu postarali sami návštěvníci, takže se to nakonec ukázalo jako ne příliš obtížný úkol. A mimochodem - s tím střílením to není tak jednoduché.

"Jé, to je pěkná kočička..."
... ozvalo se z úst návštěvníka stojícího před výběhem pandy malé. Toho se dalo využít, doplnit to o mýtus, že pandy se živí výhradně bambusem, a hned bylo o čem povídat.
Mýtus ale můžeme chápat také jako báj nebo legendu. Jednu takovou jsem si našla k lamám. Dva bratři si všimli podivného chování svých lam, zeptali se jich, co se děje (v pohádkách zvířata občas mluvívají), obdrželi informaci o tom, že se blíží potopa, uchýlili se do vysokých hor a potopu přežili.

Jak vám dupou... sloni?
Když se podíváte na slona, uvidíte čtyřtunový kolos, obrovské zvíře, řekne te si, že každé došlápnutí sloní nohy musí způsobit málem zemětřesení. Omyl. Sloni totiž chodí po špičkách. Prsty mají podpírané rosolovitým polštářem, takže jejich chůze je naprosto tichá.

Myslíte si, že...
- drápy mají jenom šelmy?
- puntíkovaná jsou u jelenů jen mláďata?
- medvědi se živí převážně masem?
- všichni klokani mají kapsu?
- je hroch neohrabaný?
- pštros strká hlavu do písku?
- žirafa má nejméně 20 krčních obratlů?
- krkavčí matka se o mláďata vůbec nestará?
- kondoři jsou dravci?
- sovy ve dne nevidí?
- všichni jeleni shazují parohy jednou ročně?
- jsou hadi slizcí?

Na všechny tyto otázky (a mnoho dalších) našli návštěvníci odpověď při červnové večerní prohlídce. Ve většině pípadů museli svému průvodci věřit, že to, co říká, je pravda. V jednom se ale mohli přesvědčit sami. Na hrošinci si mohli sáhnout na připravenou korálovku floridskou a opravdu si tak ověřit, že had slizký není.

Protože už proběhly i prázdninové večerní prohlídky, zmiňme se okrajově i o nich. Každou sobotu v osm hodin večer jsme vycházeli od hlavní brány, abychom si zopakovali loňskou trasu, snad jen s tím rozdílem, že orel mořský je teď v lese u lemurů. Loni jsme se vraceli po dvou a půl, třech hodinách. Letos - a ani jeden nevíme, jak se to stalo - jsme končívali až před půlnocí.

Žádné komentáře:

Okomentovat