sobota 23. dubna 2011

Den Země s pandou

Co má společného černobílý medvěd se Dnem Země? Vůbec nic. V Zoo Ostrava by se ale spojitost pandy s tímto dnem přece jen našla...







Den Země
Den Země se každoročně slaví 22. dubna už od roku 1970. První oslava proběhla v San Francisku. V tento den se konají různé akce, které upozorňují lidi, jaký dopad má na planetu ničení životního prostředí a co se proti tomu dá dělat.
Photo by Irži
Den Země v zoo
Pro dva jisté dobrovolníky je akce Den Země v Zoo Ostrava ještě další oslavou - byla to první akce, se kterou před lety pomáhali. Tehdy sami dva stáli před výukovým centrem a vyráběli s dětmi variaci na ruční papír. Letos už probíhala akce v mnohem větším měřítku.
V neděli 17. dubna 2011 už totiž bylo stanovišť podstatně více. Návštěvník se tak mohl stát na chvíli orlem, který loví svou kořist pomocí papírových koulí, žábou, která se rychle vymrští pro mouchu k obědu, čápem, který z vody vytahuje žáby ve formě skákacích kuliček, supem strkajícím hlavu do mršiny krávy z kartonové bedny... Nechyběly ani dotykové stolky a aktivita "třídění odpadu".

Panda
Už zase ta panda. Proč pořád panda? Co s tím má společného?
Samička pandy červené, Namche, dlouho čekala na svého ženicha. A právě na Den Země, tedy 22. dubna, se dočkala. Panďák byl vypuštěn v 10:53 ráno a hned začal prozkoumávat nový výběh. Narodil se 21. června 2009 v Zoo Helsinki, odkud k nám přicestoval. Namche má narozeniny 22. června a je o rok starší. Doufejme, že si "padnou do oka".

Žádné komentáře:

Okomentovat