čtvrtek 14. října 2010

Konec pomazánkového másla v Čechách?


Člověk by si skoro myslel, že poslední zářijový den se už nemůže nic stát, ale opak je pravdou. 30. září se totiž objevila zpráva, že "Evropská komise chce žalovat Česko kvůli pomazánkovému máslu".
Zní to jako vtip, ale vtip to bohužel není. Každý Čech ví, že pomazánkové máslo není to pravé máslo, problém je ale údajně hlavně s cizinci.

Pomazánkové máslo jako pojem
Evropské komisi se nelíbí, že výrobek pod názvem pomazánkové máslo nemá vlastnosti másla. Takže to vlastně žádné máslo není. V Evropské unii se totiž může hovořit o másle jen za předpokladu, že výrobek obsahuje více než 80 % mléčného tuku.

České předpisy dovolují používat označení pomazánkové máslo pro výrobky, které obsahují alespoň 31 procent mléčných tuků. Podle unijních norem by ovšem čeští výrobci měli takové produkty označovat jako "roztíratelný tuk".
Novinky.cz

Pomazánkové máslo a diskuse
Pod každým článkem o pomazánkovém máslu se rozpoutala diskuse. Jedni postoj Evropské komise hájili, ale mnohem více bylo těch, kteří se stavěli radikálně proti. Vznikaly i nové návrhy na pojmenování jako např. "másloidní pomazánka" nebo také "másloidní mazací mast - na bezduché občany past".
Někteří argumentovali tím, že to je jako trabant vydávaný za BMW (podle mého jsou to obojí auta). Jiní zase kontrovali arašídovým máslem, které nikomu nevadí a také to určitě není máslo. Nejvíce se mi ale líbily reakce, které vzpomínaly na takové názvy jako španělští ptáčci, vosí hnízda nebo třeba rakvičky (ode dneška čekám v každé rakvičce místo šlehačky mrtvolku, je to přece rakvička).

Pomazánkové máslo a cizinci
Podle Bruselu může označení máslo, tedy to pomazánkové, mást spotřebitele z jiných zemí. Ve slovenštině, ale i v jiných jazycích se "máslo" používá taktéž. Chudák cizinec si pak koupí jakési pomazánkové máslo a zhroutí se z toho, že si nekoupil pravé máslo. Opravdu přesvědčivý argument. Asi jako když přijdu do francouzské restaurace, objednám si něco z jídelního lístku (naprosto nevím co, protože neumím francouzsky), a pak se budu rozčilovat, že mi číšník nedonesl vepřo-knedlo-zelo.

Pomazánkové máslo - minulost, současnost, budoucnost?
Pomazánkové máslo bylo na český trh uvedeno v roce 1977, nyní se jedná o tradiční výrobek s naprosto jasně daným a nezaměnitelným názvem a obalem. Pokud by se pomazánkové máslo prodávalo v papírovém obalu ve tvaru kvádru a bylo na něm napsáno, že jde o máslo, pak ano, pak je to podvod na koncového spotřebitele, ale už ono spojení s pomazánkou jasně deklaruje, že se o máslo nejedná. O rum jsme přišli a v regálech teď straší Tuzemák, přežije pomazánkové máslo?

Jsem ráda, že v Evropské unii se řeší opravdu důležité věci, co bychom si bez ní počali...

1 komentář:

  1. Padám pod stůl. Nejen smíchy, ale i studem za vstup do EU :-D Zapomněla jsi jen zmínit, že díky EU jsme byli nuceni zavřít české cukrovary, bo jich bylo v EU už hodně... Jinak křišťálová koule... bezkonkurenční *THUMBS UP*

    OdpovědětVymazat