pondělí 14. února 2011

Z Kolína do Ostravy

V Zoo Ostrava se už vystřídala spousta tygrů. V posledních letech Xeron, Maja, Claudius, Cornelius, Duffy, Darja... 5. února 2011 k těmto jménům přibylo další - Tharo.

Xeron a Maja
Xeron se narodil roku 1998 (jeho otcem byl Ligar, samec z pražské zoo), do Ostravy přicestoval v roce 1999. Nebyl to ale jeho poslední výlet. V roce 2004 (6. května) utekl ze své klece a asi dvacet minut se pohyboval volně po areálu. Byl spíše vystrašený než agresivní, takže po celou dobu neopustil blízkost výběhu. Další cestování (tentokrát plánované) ho čekalo 29. 12. 2008. Vypravil se za samičkou Tanjou do Zoo Lešná. Jeho přičiněním se zde narodila 17. července 2009 tři mláďata (dva samci a jedna samice). Po tomto úspěchu putoval do Zoo Praha (19. listopadu 2009) na další námluvy za samicí Marylei.
Maja se narodila rovněž roku 1998 v Zoo Petrohrad, od roku 1999 žije v Zoo Ostrava.
Xeron s Majou měli společně už několik potomků. Naposledy dvě samičky, které se narodily 4. června 2008, později dostaly jméno Duffy a Darja.

Duffy a Darja
Zatímco na začátku roku 2008 odjížděli do Zoo Straubing (Německo) Claudius a Cornelius, v roce 2010 opouštěly ostravskou zoo Duffy a Darja. Jako první se na cestu vydala Darja. Termín odjezdu byl naplánován na 24. února a cílem se stala zoo v Odense (Dánsko). Zde už na ni čekal sameček Igor. Duffy ještě několik měsíců zůstala v Ostravě, protože se čekalo na dostavbu přírodního výběhu v Zoo Peagres ve Francii. I ona se nakonec dočkala a 9. prosince dala ostravské zoo sbohem.

Tharo
Maja nezůstala sama dlouho. Jejím partnerem se stal Tharo z německého Kolína nad Rýnem. Z genetického hlediska je ceněným samcem; stejně tak Maja je ceněnou samicí.  S Xeronem už měla ale poměrně dost potomků. Koordinátorka chovu určila Thara, kterému v létě uhynula samička, jako vhodného partnera pro Maju, aby došlo k tzv. "obměně krve". Tharo se narodil  v roce 1995 v Tierparku Berlín a měl již 8 potomků (3 samci, 5 samic).

Ostrava
Nový samec dorazil do zoologické zahrady 5. února 2011. Pracovníci zoo si pro něj jeli až do Kolína. V sobotu ráno vyložili transportní bednu a přenesli ji k výběhu. Kolem deváté hodiny byl samec vypuštěn do výběhu. S odchodem z transportní bedny však nijak nespěchal.
Na transport bylo použito tematicky vyzdobené (fotografie tygra orámovaná srdcem) auto zapůjčené od firmy Auto Heller.
Veřejnosti byl představen na akci Valentýn v zoo v neděli 13. února. Ve 12 hodin proběhlo mimořádné komentované krmení u výběhu tygrů. Zatím ještě k sobě s Majou nebyli připuštěni; čeká se, až se u Maji plně projeví známky říje.

VIDEO příjezdu: připravuje se

Tygr ussurijský - Panthera tigris altaica
Jedná se o největší poddruh tygra a největší kočkovitou šelmu vůbec. Ze všech pěti žijících poddruhů má nejsvětlejší a nejdelší srst. Dříve se táhl areál jeho rozšíření až k Bajkalu, dnes obývá pouze oblasti Mandžuska a Koreje. Ve volné přírodě přežívá posledních 200 - 300 kusů, v chovech dalších asi 600 jedinců.

Žádné komentáře:

Okomentovat