sobota 19. března 2011

Ostravské slůně

Je první. Je prvním živým sloním mládětem, které se na území ČR (i SR) kdy narodilo. Je to sameček a nemá to v životě jednoduché.

Opravdu první?
Zoo Ostrava se může pyšnit tím, že se zde narodilo první sloní mládě, zapomíná se však na Zoo Ústí nad Labem. Chybělo málo a mohli se radovat i tam. V červnu 2004 rodila samice Delhi, která podstoupila umělou inseminaci. Mládě se bohužel narodilo mrtvé a další pokusy o inseminaci již nevedly k zabřeznutí slonice. I tak ale ošetřovatelé z Ostravy mohli čerpat spoustu zkušeností od svých kolegů z Ústí.

Den D
Věnujme pozornost opět Ostravě. Po téměř dvouleté březosti (po přirozeném oplodnění, otcem je samec Calvin, momentálně v Zoo Ostrava) porodila 11. března 2011 mladší ze dvou březích samic - Vishesh zdravého kluka. Plodová voda odtekla ve 3:13, samotný porod proběhl velmi rychle. Ve 3:18 bylo mládě na světě. Je to samec a jeho porodní váha byla 78 kg.
Zpočátku mládě nepilo, ale pravděpodobně již první noc začalo sát mateřské mléko. Ošetřovatelům se tato domněnka potvrdila hned ráno, kdy kojení sami pozorovali.


Dramatická situace
Vishesh se o mládě nejprve příkladně starala, v úterý ale došlo ke zvratu v jejím chování a začala se vůči mláděti chovat agresivně. Svou roli patrně sehrála nervozita nezkušené prvorodičky, která byla uvyklá kontaktu se starší samicí Suseelou. Ta musela být po porodu oddělena, protože se u ní neprojevilo tetičkovské chování, ale naopak mládě sama napadala. Obě dospělé samice měly možnost trvalého kontaktu přes ochrannou bariéru.
Situaci bylo nutno řešit, a tak byla Vishesh i s mládětem puštěna do venkovního výběhu k padesátileté Suseele, kde došlo k částečnému uklidnění mladé samice. Ani tak ale ještě nebylo vyhráno. Mládě dlouhou dobu od své matky vůbec nepilo. Nakonec se ošetřovatelům podařilo oddojit mléko, které bylo následně podáno mláděti.

Umělý odchov...
... nepřipadá v úvahu. Odebrat mládě matce a krmit ho umělým mlékem situaci také neřeší. Je potřeba, aby se matka naučila o svého potomka postarat a mohla tak za svého života odchovat více mláďat. V přírodě se to také učí, a to i za cenu vysokého procenta nezdařených prvních odchovů. Laicky řečeno - prvorodičky se učí ze svých chyb, aby to napodruhé vyšlo.
Kromě toho uměle odchovaný samec by nevěděl, jak se má správný slon chovat a byl by také nebezpečím pro ošetřující personál, protože by neměl přirozený respekt z člověka. Vyrostl by z něj asociální jedinec, pro budoucí chov zcela nepoužitelný.

Diskutující inteligenti
Aktuální informace se objevují nejen na webu Zoo Ostrava (kde jedině jsou informace zaručeně správné a nepřekroucené), ale také v tisku, televizi a na internetových zpravodajských serverech, které umožňují pod svými články diskuse. Většina lidí situaci chápe, ale najdou se i tací, kteří si buď nezjistí řádné informace, nebo je nechtějí akceptovat.
Občas mám dojem, že celá republika je plná odborníků na chov slonů. Těm, co si myslí, že sloni se množí jako králíci a vůbec nepatří mezi ohrožená zvířata, doporučuji navštívit stránku IUCN (Červený seznam ohrožených druhů), kde je slon zařazen do kategorie Endangered (ohrožený druh). Těm, co si myslí, že zvířata touží ujít denně stovky kilometrů jen tak a že v zoo jsou zavřena jako v kriminále, doporučuji navštívit kteroukoliv moderní zahradu a seznámit se s vývojovým trendem, kterým tyto zahrady směřují a zamyslet se nad tím, jestli to zvíře chce opravdu "trajdat", nebo toho tolik ujde proto, že jde za potravou a jeho primárním úmyslem je se nažrat.
Takto by se dalo samozřejmě pokračovat i dále, ale domnívám se, že jsou lidé, kterým je jakékoliv vysvětlení lhostejné a rovná se něčemu takovému jako házet perly sviním. O to víc si cením těch, kteří (nejen tuto) situaci chápou a jsou schopni na ni racionálně pohlédnout.

Vstříc zítřkům
Agresivita samice Vishesh již delší dobu pozvolna ustupuje, matka se uklidňuje a postupně se učí o svého potomka starat. Pracovníci zoo jsou v trvalém kontaktu s řadou českých i evropských kolegů a  odborníků a podnikají všechny kroky, které by mohly napomoct a vést ke zdárnému vývoji mláděte.
Celá situace v pokusu o odchov prvního živě narozeného slůněte v historii československých zoologických zahrad  je a ještě dlouho zůstane nejistá a jakákoli prognóza je v tuto chvíli zbytečná. I přes malinké uklidnění situace ještě není ani zdaleka vyhráno, kdykoli může opět dojít ke zvratu.
Zoo Ostrava

Na závěr se určitě sluší poděkovat všem, kteří se snaží, aby odchov dopadl úspěšně. Nejen stálí ošetřovatelé ostravských slonů, jmenovitě Dan Zvolánek, Pavel Zvolánek, Jaromír Fiala a Igor Švihálek, ale i další pracovníci zoo, věnují mláděti i matce maximum úsilí, času i energie na úkor svého volného času i rodin, a přes fyzické i psychické vyčerpání se odmítají vzdát.

2 komentáře:

  1. Mi chybí v tom závěrečném odstavci ještě jedno jméno... Dana Škorňáková. A to by tam jistě doplnil každý slonař, jenže sama to o sobě neřekneš, kolik toho pro ně všechny obětuješ.

    OdpovědětVymazat
  2. Tady zase někdo neví, co mluví.;-) To, že tam občas s něčím pomůžu, je v porovnání s jejich prací naprosté nic.:-)
    Pokud bys chtěl vážně vyjmenovávat všechny (ať už z jiných úseků nebo z managementu), kteří se do toho vkládají, tak bys tu byl do zítřka a já z toho nechci dělat telefonní seznam. Rozhodně by tady byli mnozí jmenováni zaslouženě (spíš než já), ale chtěla jsem vypíchnout opravdu ty nej.

    OdpovědětVymazat