čtvrtek 24. března 2011

Tikání profesionálně

Tikal je společenská stolní hra pro 2 - 4 hráče. O prvním herním pokusu (základní verze) si můžete přečíst v článku 2012: Tikal. Tentokrát došlo i na profiverzi.

Nedělní tikání
Po přípravě na sobotní večerní prohlídku došlo i na herní odpoledne ve dvou. Vybalili jsme s Iržim Tikal, načež jsme oba zjistili, že už si nepamatujeme, jak se to hrálo. Nevadí, základ si vybavíme a zbytek snad při hře. Co bychom to byli ale za hráče, kdybychom se neposunuli někam dál, že? Jdeme na profiverzi!

Tak trochu jiná příprava
Iržiho hodnotící "kámen"
Návod tvrdí, že příprava profiverze je vpodstatě stejná jako příprava základní verze. Rozdíl je jen v tom, že hodnotící kameny se položí na políčko 20 na bodové liště a těchto dvacet bodů pak představuje cosi jako "bank" každého hráče. Hodnotící kámen je malá krychle v barvě hráče. Minule měl Irži červenou barvu a já černou. Zůstali jsme tomu věrni.
Položila jsem tedy svou krychličku na dvacítku a Irži... Irži tam dal figurku z kindervajíčka, kterou si tady minule zapomněl. Opravdu býváme jinak většinou celkem normální...
Kromě toho dostane každý hráč ukazatel pro profiverzi. Co na tom, že už minule jsme si jej každý vzali, protože jsme předpokládali, že to je takové to chytré ukazovátko, které indikuje, jakou má hráč barvu (kdyby to v průběhu hry třeba zapomněl)...

Hrajeme - dražíme
Odkryje se tolik prostorových kartiček, kolik je hráčů. V našem případě jsme každé kolo otáčeli dva šestiúhelníky a začala dražba (platidlem byly body). To, že nám zpočátku bylo úplně jedno, kdo si jakou kartičku vezme, a proto jsme se svorně dražení vzdávali, nechme stranou. Asi zajímavější je, že až někdy v polovině hry nám došlo, že my vlastně nedražíme kartičku, ale dražíme první tah. A tak věta: "Dávám za chrám jeden bod; je ti jasné, že teď je zbytečné přemýšlet nad tím, jestli dáš dva za tu louku.", byla naprosto zcestná.
Záměrně vynechávám popisování pravidla o tom, jak další dražbu provádí hráč po levici. Při dvou hráčích je to tak nějak jedno...
Ale pozor, to nejdůležitější - hráč, který vyslovil nejvyšší nabídku a vydražil si tak možnost prvního tahu, udělá několik věcí: vezme a přiloží prostorovou kartičku na herní plán, využije svých 10 akčních bodů a otočí svůj ukazatel, aby ukázal, že v tomto kole už nemá oprávnění na další dražbu. Asociace byla jasná. V Thébách si zakazujeme kopat, tady si zakazujeme dražit (ne, nevzpomněli jsme si na to skoro nikdy).

Tajná chodba
Když máme možnost tajných chodeb, tak proč je nevyužít?
D: Ty, za kolik akčních bodů je ten přesun?
Photo by Irži
I: Myslím, že za jeden.
Černý týpek-boss se z kempu bleskem přesunul do základního tábora, udělal dva kroky a zabral Iržimu chrám. Jenže... Jenže mi to nedalo a tuhle akci jsem chtěla najít v herních pravidlech. To mi samozřejmě nějaký čas zabralo a mezitím jsme odehráli další tahy.
Příslušný odstavec jsem našla, ale vypadá to, že tajná chodba slouží jen jednosměrně. Abych to vysvětlila. Figurka se může nasadit v kempu, protože mimo tah (teoreticky) proběhlo toto: figurka je nasazena v základním táboře, cupitá tajnou chodbou a vynořuje se přímo uprostřed pralesa v kempu. Jenže... nikde se nepíše, že se může přesunout z kempu zase zpátky do základního tábora.

Když je moc bodů...
Při jednom hodnotícím kole jsem se v součtu dostala přes stovku. Minule jsme se strašně nasmáli u toho, jak jsme (dneska už vím, že) ukazatel pro profiverzi obrátili a našli tak využití pro tu "zbytečnou" věc, která připomíná hráči barvu jeho figurek.
D: To je přes stovku, jak to označíme?
I: Zkus třeba postavit hodnotící kámen na druhý bok.:-P
D: Tak jo.:-D
Říkala jsem už, že hodnotící kámen je jednobarevná krychlička? Vážně jsme většinou normální...

O zemětřesení a vybitých baterkách
Ruiny chrámu
Při nějaké tahu se nám povedlo neopatrným pohybem rozhodit kartičky s patry chrámů. Každého normálního člověka by napadlo ty kartičky sesbírat a znovu je seřadit. Asi proto jsme je do konce hry nechali tak...
Tentokrát vznikaly fotografie jen na Iržiho mobilu a v závěru i na mém mobilu. U foťáku se zrovna nabíjely baterky. Škoda. Některé momenty by za kvalitní fotku opravdu stály. Tak snad jindy. Třeba to příště budeme i hrát konečně správně.:-D
Kemp vítězného hráče i s hodnotícím "týpkem" v pozadí

Žádné komentáře:

Okomentovat