úterý 12. dubna 2011

Druhé ostravské slůně je na světě!

V Zoo Ostrava se 11. března narodil sloní sameček. První živě narozené slůně v rámci českých a slovenských zoologických zahrad. O měsíc a den později už bylo na světě i druhé mládě.

Den, kdy člověk vzlétl ke hvězdám
12. dubna 1961 Jurij Gagarin v lodi Vostok překonal zemskou přitažlivost, opustil zeměkouli a vzlétl do vesmíru. Obletěl Zemi a opět přistál. O padesát let později se událo něco neméně dramatického - alespoň pro ostravské chovatele slonů.

Křestní list
Druh: slon indický (Elephas maximus)
Pohlaví: samice
Datum a čas narození: 12. dubna 2011, 11:08
Otec: Calvin
Matka: Johti
Výška: 96 cm
Hmotnost: odhaduje se něco přes 100 kg
Photo by Monika Ondrušová, Zoo Ostrava

Rodinné vztahy
Se čtvrtým mládětem samice Johti to není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Kdyby totiž chtěla zatím bezejmenná samička vyrazit na rodinnou oslavu, nevěděla by, jak má koho oslovovat. Samička je sestrou malému samci (mláděti od Vishesh), protože mají stejného otce - Calvina. Ale zároveň je to sestra od Vishesh, protože mají stejnou matku - Johti. Takže vlastně je samečkovi i tetou...

Díky...
Obrovské díky patří celému porodnímu týmu. Igor Švihálek, Jaromír Fiala, Pavel Zvolánek, Dan Zvolánek, Michal Šafrán, Ivo Firla, Petr Gajdošík, Jana Pluháčková, Stanislav Derlich, a v neposlední řadě i ředitel zoologické zahrady Petr Čolas, jsou lidé, bez nichž by se tento malý zázrak - narození slůňat - nepodařilo uskutečnit. Věnovali veškeré úsilí, volný čas i všechny síly tomu, aby se slůňata narodila živá a zdravá a Johti i Vishesh byly v pořádku.
Díky patří také všem ostatním českým slonařům, kteří byli vždy ochotni přispět radou a pomocí, stejně jako zahraničním expertům za jejich odborné konzulatce.

Teď už zbývá jen říct - oběma slůňatům hodně štěstí do života!

Žádné komentáře:

Okomentovat