neděle 10. dubna 2011

Velká cena - sloni

V zoo probíhá na jaře a na podzim soutěž pro žáky vyššího stupně základní školy a nižšího stupně gymnázií. Jaro 2011 bylo ve znamení slonů. V sobotu 9. dubna pak bylo finále, ve kterém soutěžilo deset nejlepších družstev o co nejlepší umístění.

Sloni a jejich příbuzní
Právě tak znělo téma Velké ceny zoo 2011. Jak vůbec soutěž probíhá? Soutěží se ve dvou kategoriích. I. kategorie (mladší) jsou žáci šestých a sedmých tříd základních škol a prim a sekund gymnázií, II. kategorie (starší) jsou žáci osmých a devátých tříd a tercií a kvart. Pětičlenná družstva se sjíždějí z celého Moravskoslezského kraje.
V týdnu od 21. do 25. března se na výukovém centru v zoo vystřídalo 395 družstev. Základní kolo probíhá formou testu s různými typy otázek, na jehož vyplnění mají 20 minut čistého času.

Finále
Jak už bylo řečeno, ve finále 9. dubna soutěžilo deset nejlepších družstev z obou kategorií o vítězství. Nejde už ale o vyplňování testových otázek. Každé družstvo má k dispozici blok, na který píše odpovědi na čtené otázky. Na pokyn své papíry s odpověďmi zvednou nad hlavu a čekají, až je někdo ohodnotí. Po několika otázkách se udělá mezisoučet bodů, aby věděli, jak na tom jsou. Jedinou psanou částí jsou tzv. ANO-NE otázky, u kterých je jednak jednodušší, když zakroužkují odpovědi na papíře a jednak férovější. Napovědět, jestli je nahlas přečtené tvrzení správné nebo chybné, jde i pokývnutím hlavy.
Letos poprvé se čtení otázek chopili dobrovolníci, a to hned dva zároveň - Jirka Slanina a Dana Škorňáková (ještě chvíli a někdo nám začne říkat Pat a Mat :-D).
Photo by Jana Kovářová

Perličky ze základního kola
Už jednou jsem psala o tom, že soutěžící dokáží vymyslet odpovědi, nad kterými zůstává rozum stát (článek se jmenoval Zoo soutěže). Dokázali to i nyní. Pojďme se na některé odpovědi společně podívat.

Napište, čím sají mláďata slonů mateřské mléko.
Pokud teď někdo zvažuje, jestli to není chobotem, rovnou vás vyvedu z omylu. Není. Mláďata slonů sají rozhodně ústy jako kterýkoliv jiný savec. Ale najdou se i experti, kteří správně tvrdí, že sají tlamou, ale vzápětí dodávají "chobotem se to naučí až za půl roku".

Z následujícího seznamu zakroužkujte, kde žijí ochechule.
Sirény, jinak také ochechule, jsou vodní savci. Přední končetiny mají částečně přeměněny v ploutve a zadní úplně zakrněly. Budiž, ne všichni to musí vědět. Ale když už zakroužkuji, že ochechule žijí v řece Amazonce, tak zároveň neurčím, že žijí na poušti Atakama. No... byli tací, kterým to divné nepřipadalo.

Napište, kolik kostí vyztužuje chobot slona afrického
Schválně - kolik? Chobot je nesmírně ohebný, protože je složen ze svalové hmoty. Jediná správná odpověď je tedy 0. Mezi odpověďmi se však vyskytovala rozličná čísla: 2, 32, 10, 50, 17, 100 000, 12 - 14, 639... Tak bych mohla pokračovat ještě dlouho. Ale co je zajímavější - všichni to konzultovali s nástěnnou tabulí Anatomie slona indického. Ano, indického...

Co je moeritherium?
Málokdo napsal, že třetihorní předchůdce slonů. Podle soutěžících je moeritherium: nemoc, doba březosti, karanténa, výběh či pavilon pro slony, dokonce v něm sloni ze Zoo Ostrava žijí, vůdčí samice, pomocná tekutina damana při lezení na skály, umělý chrup, prášek proti průjmu, léčebna pro slony, mořské akvárium, matriarchát, látka v mateřském mléku samice...

Napište jedním slovem, co znamená enrichment.
Už jen z kořene slova -rich- musí být každému, kdo se bude pídit po původu slova, jasné, že jde o něco s bohatstvím. Enrichment = obohacování. V případě našich soutěžících: enrichment = ochočování, adopce, páření, nemoc, připouštění, agresivita, páření s více samicemi, rozmnožování, výcvik slona, březost, inseminace, mnoholožství, sloní šílenství, chobot...

Napište, jak se nazývá člověk, který v Asii pracuje s pracovními slony a jak se říká pomůcce, kterou se slon ovládá.
Mahut - ankus. Dva jasné pojmy. V testech se ale také dočtete, že slony ovládá Vinnetou bičem a lasem, Rykša třmeny, zaříkávač slonů vodítkem nebo domorodec mozkem. Další pomůcky jsou: opratě, ohlávka, tyč s hřebíky, ovladač, popruhy, kladívko a volant.

Otázku na počet slonů v zoo většina zodpověděla správně. Mnozí taktéž správně napsali, jak se jednotliví sloni jmenují. I když to nebylo vždycky úplně bez "překlepů", většinou šlo poznat, že v Zoo Ostrava je jeden samec (Calvin) a tři samice (Suseela, Johti, Vishesh). Méně často už soutěžící dokázali určit, že vůdkyní stáda je Johti. A pak byli jedni, kteří na otázku Napište jméno vůdčí samice v Zoo Ostrava odpověděli Calvin.

Ach, ta čeština
Hrubek a prohřešků proti české gramatice se vyskytovalo sice pomálu, ale když už, tak stály za to. Že někdo napíše syrény s ypsilonem, se dá ještě pochopit, přece jen je to cizí slovo. Ale když čtu "blýzký východ" nebo "netopír skalní", tak si říkám: musela jsem se přehlédnout, tohle není možné...

Přímý přenos
Na závěr dva citáty zaslechnuté přímo od soutěžících.

"Ale daman není kočka, daman je jen kočkovitá šelma." - chlapec, který se snažil ostatní přesvědčit o své pravdě.
"Ježiš, učitelka nás zabije!" - poté, co jsem oznámila, že zbývá posledních pět minut na dopsání testu.

Už teď se těším na podzimní kolo.

Žádné komentáře:

Okomentovat