pátek 6. května 2011

Papua v Ostravě

Papua je jednak ostrov blízko Austrálie a jednak nová expozice v Zoo Ostrava. Najdete ji pod výukovým centrem. "Najdete" je tady opravdu na místě. Nebýt velké cedule a výrazné šipky, mnozí by o ní nevěděli dodnes.

Akva-tera
Návštěvníci Zoo Ostrava se mnohdy pídí po expozici, ve které by mohli vidět nějaké zástupce plazů. Had byl donedávna jen na starém hrošinci (dnes Tanganika) a několik druhů želv bylo k vidění v Indické džungli na pavilonu slonů, průchozí expozici Čínská zahrada nebo ve výběhu u tygrů, který kdysi obýval Fifin (želva obrovská). Dnes je tomu jinak. Vznikla samostatná nová expozice s názvem Papua, kde jsou například varani, karetky, dlouhokrčky i krátkokrčky...

Nejen plazi obývají nová akvária a terária. Návštěvníci zde mohou spatřit i vůbec prvního zástupce žraloků v ostravské zoo (žralůček okatý), rybu starobylého původu (baramundi severní) a samozřejmě spoustu dalších druhů.

Lezu, lezeš, lezeme...
Pro mě je nejzajímavější ryba, která moc ani jako ryba nevypadá. Řeč je o lezci. Lezec se pomocí silných prsních ploutví může pohybovat i po souši. Dýchá kůží, kterou musí mít stále vlhkou a navíc dokáže v žaberních štěrbinách udržet vlhkost po dlouhou dobu.
Lezec

Pohlaďte si rybu
Uprostřed celé expozice je tůňka s duhovkami (naprosto neškodné ryby), do které je možné strčit ruku. Tato část je pojmenována Kontaktní tůňka.
V rámci výchovného působení na návštěvníky bych navrhovala ještě jednu tůňku ve stejném provedení, jen s nápisem Nekontaktní tůňka. Chovaným druhem by byly piraně. Toto pochopitelně nelze zrealizovat v praxi. Piraně žijí v Jižní Americe, a tak je není možné umístit vedle papuánských druhů.

Slavnostní otevření expozice se konalo v sobotu 23. dubna za přítomnosti ředitele zoo a zástupců Nadace OKD, která přispěla na výstavbu.

Žádné komentáře:

Okomentovat