sobota 5. března 2011

Religulous - Proboha!

Bill Maher. Larry Charles. Satira. Náboženství. Religion. Ridiculous. To vše spojuje jeden fenomenální počin - dokumentární film Religulous (česky Proboha!).

"Upřímně věřím, že náboženství je v rozporu s pokrokem lidstva."
V podobném duchu je celý film. Bill Maher vede rozhovory s věřícími z různých náboženství a hlavně - argumentuje. Jeho otec byl katolík, matka Židovka, ale společně se sestrou byli vychováváni jako katolíci a do jeho třinácti let chodili každou neděli do kostela. Určitě ho tedy nelze obvinit z toho, že by neznal bibli nebo že by mluvil o něčem, o čem nic neví. Na rozdíl od některých, kteří "argumentují" slovy "Když se rozhlédnu kolem sebe, vidím, že bůh je. Mě nepřesvědčíte. Nikdo mě nepřesvědčí."
Poukazuje na zjevné rozpory. Například to, že zrození Ježíše z panny není ve všech čtyřech evangeliích. Zpochybňuje morálnost bible na příkladu Lota, který raději nabídl davu své dcery, jen aby jeho hosté-andělé nepřišli k nějaké úhoně. Takového "milujícího" otce by bylo škoda nezachránit.

Skvělá práce střihu
Kromě toho, že Bill okamžitě, vtipně a trefně reaguje na nastalé situace, skvělou práci odvedl i tým, který dával dokument dohromady. Rozhovory jsou prokládány záběry, které vždycky perfektně pasují k tomu, o čem se zrovna mluví. Prostřihy jsou místy až geniální.

Pastor John Westcott: Nikdo se nerodí jako gay. ...Není žádný důkaz, neexistuje gen homosexuality.
Bill -> Dr. Dean Hamer: A neobjevil jste mimo jiné gen homosexuality?
Dr. Dean Hamer: Ano.

Já věřím!
Steve Burg patřil k organizaci Jews for Jesus, jejíž členové se považují za Židy. Bill se ho ptal, co ho přimělo obrátit se ke Kristu. Víte, co to bylo? No přece zázraky. Steve si je už ani nepamatuje. Vlastně ne, na jeden si vzpomněl.

Byl jsem například na večírku a požádal kolegu od Jews for Jesus o sklenici vody. On na to: "Tady máš sklenici, vystrč ji z okna a přej si déšť." Tak jsem to udělal a začalo pršet.

Pan senátor
Občas se ve filmech objevuje věta "Bůh žehnej Americe". Bill si smluvil schůzku i s jedním ze senátorů - Markem Pryorem. Zpočátku se zdálo, že senátora zajímá víc to, jak bude vypadat na kameře než to, co bude říkat. A taky na to, chlapec, dojel; až mu zamrzl úsměv na tváři...

Bill: Jste senátor. Patříte mezi hrstku těch, co řídí tuhle zemi. Vadí mi, že moji zemi řídí lidé, co věří na mluvící hady.
Senátor: Nemusíte bý Einstein, abyste mohl být senátor.

Hor
Bill také dává do souvislosti věci, o kterých se všeobecně neví, nebo o nich někteří ani nechtějí slyšet. Egyptský bůh Horus se narodil panně, jeho příchod zvěstovala hvězda, byl pokřtěn v řece, měl 12 učedníků... Nezní to trochu povědomě? Ježíš nebyl jediný, kdo se narodil 25. prosince a po smrti vstal z mrtvých. Indický Krišna, perský Mithra, keltský Hesus - ti prožívali totéž.

Ti druzí...
Jak už bylo řečeno, dokument se nezabývá pouze křesťanstvím a jeho atributy. Stejně tak se setkáváme se scientologickými dogmaty, mormonským učením o bohu žijícím na planetě (nebo hvězdě) Kolob, muslimy, ale asi nejzvláštnější je církev cannateismu. Komu to nic neříká, stačí zadat do vyhledávače Cannabis sativa.
Zajímavá je i pasáž o sabatu. Existuje 39 druhů činností, které se o sabatu nesmí dělat. Zapálit oheň, stavět, rozvázat uzel... Podle Starého zákona si všechny zaslouží smrt. A protože před tisíci lety nikdo neznal například elektřinu, rabín Halperin překládá pravidla do modernější podoby. Záslužná činnost.
Není nouze ani o šílence. José Luis de Jesús Miranda věří, že je Ježíš Kristus. Nejen, že tomu věří on. Hůř. Věří tomu také 100 000 lidí po celém světě.

"Proto rozumní lidé, nevěřící, musí vytáhnout toho kostlivce ze skříně a prosadit se.
Kdybyste patřili k politické straně nebo klubu, který by měl na svědomí tolik bigotnosti, misogynie, homofobie, násilí a nevědomosti jako náboženství, vzbouřili byste se a vystoupili. Učinit jinak by znamenalo umést cestičku skutečným ďáblům: ďáblům extremismu, jimiž se zaštiťují jejich příznivci.
That's it: grow up or die."

Žádné komentáře:

Okomentovat