úterý 5. dubna 2011

Ptačí den

Jmenujete se Sýkora, Stehlík, Špaček, Vlaštovka nebo jiným - ptačím - příjmením? Pak se vám v určitý dubnový den vyplatí zajít do ostravské zoologické zahrady (loni to bylo zdarma, letos za zvýhodněné vstupné 60 Kč).

Boudo, budko, kdo v tobě přebývá?
Ani myška Hryzalka, ani žabka Kuňkalka, ale ptáci, kteří volně žijí v areálu zoologické zahrady. Už tradičně se na Den ptactva v Zoo Ostrava vyvěšují po lese budky (počet už se jistě bude blížit číslu 200). Letos vyšly oslavy Mezinárodního dne ptáků (od roku 1906 se slaví 1. dubna) v zoo na neděli 3. dubna. V okolí výukového centra i přímo uvnitř byla nachystána řada aktivit.
Malí (ale klidně i velcí) návštěvníci si tak mohli poskládat ptačí puzzle, tenisovým míčkem si sestřelit slepici, čapím zobákem vylovit z vody gumovou kuličku, coby majestátní orli ulovit něco k snědku, nebo se jen pokochat vystavenými preparáty, vajíčky, hnízdy a budkami.



Konec starých časů
Z tzv. starého medvědince se nejprve odstěhovali medvědi ušatí do nové expozice Čitván, potom medvědí babička Nina odcestovala do Augsburgu a nosáli byli přemístěni do zázemí zoo. Proč tyto přesuny? Jednak jde o to poskytnout zvířatům kvalitnější životní prostory a jednak je nutné se s touto starou stavbou rozloučit. Medvědinec byl prvním objektem v návštěvnické části ve Stromovce. Stavba trvala čtyři roky (1958 - 1962) a dnešním standardům už naprosto nevyhovuje. Svým způsobem je to taková betonová kobka. Proto bylo rozhodnuto o její demolici. V budoucnu by na stejném místě měla být expozice s tučňáky a tuleni.

Na chvíli medvědem
Právě na Den ptactva měli návštěvníci možnost podívat se i do vnitřních prostor (do té doby vyhrazených jen zvířatům a ošetřovatelům), projít se po výbězích, kde přebývala Nina, Max s Olinou a v minulosti i Fram a Vega - lední medvědi a podívat se tak na svět z medvědí perspektivy. Kdo této možnosti využil, určitě nelitoval. Už brzy celá stavba navždy zmizí...


Fotografie z ptačích aktivit i medvědince budou vbrzku k nahlédnutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat